Tuesday, 1 August 2017

National Level Technical Symposium - Conclave'17

Download : Poster   Registration Form   Event Rules

Department of Computer Science is planned to organise the National Level Technical Symposium - Conclave'17 during 1st September 2017.  The following events will be organised in the Symposium

  • PAPIRA - THE PAPER PRESENTATION
  • Q-MIND- TECHNICAL QUIZ
  • CODIGO- DEBUGGING
  • BONDING- CONNECTIONS
  • VIRTUAL DREAMS –WEB DESIGNING
  • KEYBOARD CHASERS- THE TYPING MASTER

GENERAL RULES
  • Registration Fee Rs.100/- per participant.
  • Registration form should be forwarded to conglave17@gmail.com
  • Only one team per college is allowed [students from B.Sc IT/CT/CS, BCA, are eligible].
  • Each member can participate in only one event [to avoid clashes between events].
  • Kindly register and confirm yourself / your team through E-mail well in advance
  • Winners are awarded with attractive prizes.
  • Participants’ certificate will be provided for all the participants at the valedictory.
  • Participants are requested to report at the registration counter by 8.30 a.m., on the day of the event.
  • Spot registration will be closed at 9.30 a.m.
  • Participants must bring their college ID card and bonafied certificate from Head of the institution / Department.
  • Judges decision will be final and fastening for all events.
  • Teams found violating the rules or misbehaving will be disqualified.
  • The participants will be responsible for the safety of their belongings. CONCLAVE ’17 team will not be responsible for any loss of property.
  • Participants should follow proper dress code.
  • Lunch will be provided for all the participants.
  • Mobile phones are strictly prohibited inside the competition area.

 EVENT RULES
PAPIRA - THE PAPER PRESENTATION
  • The topics for paper presentation(PAPIRA) are as follows:
    • Android 7.0 Nougat features
    •  Human Computer Interface
    • Google Glass
    • Jini Technology
    • Cloud printing for android
    • Future for mobile commerce
  • Only one team per college & Maximum of two authors.
  • Participants should send their abstract & full paper on before 30-August-2017.
  • Selected papers will be intimated through E-mail to conglave17@gmail.com
  • Selected Participants must bring hard copy of paper and PPT soft copy in (*.ppt) format.
  • Paper should be in IEEE format.
  • Selected team should given a PPT soft copy in PEN DRIVE to the registration counter at 8.30a.m.
  • Judges decision will be final and fastening for all events.
  • The presentation should last a maximum of 7 minutes. There will be at 3 minutes query and answer session following it.
  • Other innovative topics are also welcome.
Q-MIND- TECHNICAL QUIZ
  • Only one team per college & Maximum of two participants per team.
  • Online preliminary round will be conducted, including 5 tie break questions.
  • Questions related to technical concepts.
  • Five teams will be selected for final round. 
CODIGO- DEBUGGING
Only one team per college & Maximum of two participants per team.
Online preliminary round will be conducted, including 5 tie break questions.
Questions related to C, C++, and JAVA.
Five teams will be selected for final round.
BONDING- CONNECTIONS
  • Only one team per college & Maximum of two participants per team.
  • Online preliminary round will be conducted, including 5 tie break questions.
  • Questions related to technical & general concepts.
  • Five teams will be selected for final round.
VIRTUAL DREAMS –WEB DESIGNING
  • Only one team per college & Maximum of two participants per team.
  • Written preliminary round will be conducted, including 5 tie break questions.
  • Questions related to HTML, CSS, Java Script, Flash and Photoshop.
  • The topic for finals will be given on spot.
  • No internet facility will be provided.
  • Five teams will be selected for final round.
KEYBOARD CHASERS- THE TYPING MASTER
  • Only one participant per college.
  • Two rounds will be conducted.
  • Five teams will be selected for final round.
  • Time speed and accuracy will be evaluated for both the rounds.
Contact Person:
Mr. V. Veerakumaran, HoD (i/c) - IT, 7550324111

Email: conglave17@gmail.com




Friday, 28 July 2017

Internationational Conference on Data Science and Analytics

Department of Computer Science is planned to conduct an International conference on Data Science and Analytics - ICDSA17 during 23rd September 2017.



Submission of Papers:  Easychair-Portal      or icdsa17@gmail.com or cscarcas@gmail.com



Papers can be submitted on any Computer Science Topics

Registration : Online Registration Form        Poster 

Theme of the Conference :
The Conference aims to provide an energetic environment by bringing together researcher, academicians, and scientists from computer application and related engineering field for presenting their innovative original work.   

Topics of interest covered by ICDSA’17  include and but not limited to the following basic issues Advancement,     Application and Performance related original and innovative work in the below said and relevant area will have top preference also papers are not limited to the mentioned areas.
  • · Big Data Security & Toolkits
  • · Big Data Economics
  • · Big Data for Business Model Modernization
  • · Big Data in Business Performance Management
  • · Big Data in Government Sectors
  • · Business Strategies and usage of Big Data
  • · BDA and Business Research
  • · Application of BDA Tools and its Impact on Business
  • · Trends in Big Data
  • Any Topic related to Computer Science.

Paper Submission Guide Lines
  • · Paper, as per IEEE format not exceeding 5 to 8 pages of original work
  • · Send the full paper on or before 06th August 2017
  • · Full paper should be sent to the email id: icdsa17@gmail.com, cscarcas@gmail.com.
  • ·For each paper to be presented in the conference and published in the proceeding, at least one author of the accepted paper has to register for participation
Also can submit your papers via easy chair portal


All Registered Papers will be published in the following international Journals
  1. International Journal of Scientific and Engineering Research (IJSER)-ISSN 2229-5518
  2. Bonfring International Journal
  3. ICTACT International Journal
  4. IJARBEST Scientific Publications (with Certificate)
  5. SCIREA Journal of Computer Science - An International Journal
  6. International Journal of Innovative Research in Electrical, Electronics, Instrumentation and Control Engineering – IF : 5.359 (IJIREEICE)
  7. International Journal of Advanced Research in Computer and Communication Engineering – IF : 5.947 (IJARCCE)
  8. International Advanced Research Journal in Science, Engineering and Technology – (IARJSET)


Registration Fee:
PG Students / UG Students
$50
Rs.350/-
Research Scholars / Academicians / R & D Institutions
$75
Rs.600/-
Delegates from Industries
$100
Rs.1000/-
For ISBN Proceeding (with full paper)
(only registered for presentation)
$20
Rs.750/-
Demand Draft in favor of The Principal, Rathinam College of Arts and Science, payable at Coimbatore
Important Dates:
Events
Date
Last date for Receiving Full Paper
06th August 2017
06th September 2017
Acceptance of notification
21st  Aug. 2017
12th September 2017
Camera Ready  Paper submission & Registration
05th Sep. 2017
15th September 2017
Last date for registration
Conference
23rd Sep. 2017
Contact Address:
The Convener– ICDSA’17
Department of Computer Science,
Rathinam College of Arts and Science (Autonomous),
Rathinam Techzone campus, Pollachi road, Eachanari,
Coimbatore – 641021.
Tamilnadu, India
Phone : +91 422 4040906

Contact Person :
Dr. R. Muralidharan, 9894019851,
Mr. A. Uthiramoorthy, 8643067117

E-mail : cscarcas@gmail.com ,  icdsa17@gmail.com


Organizing Committee Members
Advisory Committee Members
Gregory Piatetsky-Shapiro,
President, KDnuggets, NewYork.
Dr. Sita Venkatraman
School of Science, IT and Engineering,
University of Ballarat, Victoria, Australia.
Dr. S. Karthikeyan
Department of Information Technology,
College of Applied Sciences, Sultanate of Oman.
Mr. Senthilkumar,
Team Leader, Preludesys Pvt. Ltd, California, US.
Dr. Jey Veerasamy,
Director, Center for CSE & Outreach,
The University of Texas at Dallas.
Mr. A. Lawrence,
Lead-Technology,
Synechron Technologies Pvt Ltd, Bangalore.

Dr.Lajish.V.L,
Assistant Professor, Department of Computer Science,
University of Calicut, Kerala.
Dr. L. Arockiam,
Associate Professor, Department of  Computer Science,
St.Joseph’s College (Autonomous), Tirchy.
Dr. C. Chandrasekar,
Associate Professor, Department of Computer Science,
Periyar Univeristy, Salem.
R.S Rajesh,
Director, Centre for Computing,
Professor, Department of CSE,
Manonmaniam Sundaranar University, Tirunelveli.
Dr. R. Balasubramanian,
Professor & Head, Dept of CSE,
Manonmaniam Sundaranar University, Tirunelveli.


Chief Patrons
Dr. Madan A. Sendhil, M.S.,Ph.D.
Chairman, Rathinam Group of Institutions.
Mrs. Sheema Sendhil, M.S.,
Secretary, Rathinam Group of Institutions.

Patron
Prof. R. Manickam, MCA., M.Phil., (Ph.D)
CEO, Principal i/c,
Rathinam College of Arts and Science.

Conference Convener
Dr. R. Muralidharan
Vice Principal & Head, Department of CS.

Faculty Coordinator
Mr. A. Uthiramoorthy, Assistant Professor
Mr. D. Rajbalaji, Assistant Professor
Mr. N. Arunkumar, Assistant Professor
Dr. V. Vasanthi, Assistant Professor
Mrs. A. Priyadharshini, Assistant Professor
Mr. B. Anandhakumar, Assistant Professor
Ms. S. Shylaja, Assistant Professor
Mrs. R. Kiruthika, Assistant Professor
Mr. Arulmozhiarasu, Assistant Professor
Mrs. R. Manimegalai, Assistant Professor
Mr. S. Raja, Assistant Professor
Mrs. K. Renuka, Assistant Professor
Mrs. U. Gomathi, Assistant Professor
Mr. L. Kathirvelkumaran, Assistant Professor
Mr. V. Veerakumaran, Assistant Professor

hit counter

Tuesday, 9 May 2017

CTS Interview Preparation

CTS Preparation material, students kindly prepare well and face the interview with confidence.

All the Best & Congratulations

CTS Aptitude

Below are few important aptitude questions on lines with CTS.

Placement Question 1 :

1) Sum of square of three numbers is 95 and the product of these numbers is 101. Find the numbers.
Answer :
This is a tricky question which might consume a lot of time if not read carefully. In the above question, 101 is a prime number which cannot exist as a product of three different numbers. Hence you should immediately tick the option "none of the above" when reading these kinds of questions.

Placement Question 2 :

2) Find the total number of distinct vehicle numbers that can be formed using two letters followed by two numbers. Letters need to be distinct.
Answer:
This question comes under permutations and combinations section. Out of 26 alphabets two distinct letters can be chosen in 26p2 ways. Coming to numbers part, there are 10 ways (any number from 0 to 9 can be chosen) to choose the first digit and similarly another 10 ways to choose the second digit. Hence there are totally 10X10 = 100 ways. Combined with letters there are 6p2 X 100 ways = 65000 ways to choose vehicle numbers.

Placement Question 3 :

3) Consider the sum of first 70 natural numbers. If every digit '6' is replaced by '8' what would be the net increase and the new sum?
Answer:
To answer this question, you need to know the simple formula for sum of first 'n' natural numbers which is n (n+1)/2.
Hence sum of numbers from 1 to 70 would be 70X71/2 = 2485.
If every '6' digit is replaced by '8' there would be totally 8 replacements at (6,16,26,36,46,56,60,66). Every replacement will add an additional '2' to the net sum. Hence the new sum will be 2485 + 8 X 2 = 2501 and the increase will be 16.

Placement Question 4 : (For You To Practice)

4) Consider the sum of first 100 odd numbers. If every digit 7 is replaced by 2 what would be net decrease in sum and the new sum ?
This question is for you to try to solve yourselves.

Tuesday, 2 May 2017

CTS Interview Questions


CTS aptitude test question from analytical,vebal,reasoning and quantitative section,Cognizant latest selection pattern,company profile,HR,technical interview for new campus recruitment
Section -1- Analytical Ability (30 Ques in 30 mints)

Section-2- Verbal ability (25 questions)

Section- A Analytical Ability

1. What is two days after the day after the day before yesterday?
Ans- Tommorow

2. A clock hangs on the wall of a railway station, 71 ft. 9 in. long and 10 ft. 4 in. high. Those are the dimensions of the wall, not of the clock! While waiting for a train we noticed that the hands of the clock were pointing in opposite directions, and were parallel to one of the diagonals of the wall. What was the exact time?

3. If the price off a dress was cut by 20% for a sale, by what percentage off the sale price must it be increased by to resell it at the original price?
Ans- 25 %

4.  A box contains 12 marbles of three different colours green, yellow and blue-4 each, If you were to close your eyes and pick them at random, how many marbles must you take out to be sure that there are at least two of one colour among the marbles picked out?

5. There is a number, the second digit of which is smaller than its first digit by 4, and if the number was divided by the digit’s sum, the quotient would be 7. Can you find the number?
Ans- 84

6. Count the number of cubes
Ans-11

7. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures:                                              Answer Figures:
(A)     (B)      (C)     (D)                      (1)      (2)      (3)      (4)      (5)
Ans-(3)

8. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures:                            Answer Figures:
    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)
Ans-(2)

9. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures:                            Answer Figures:
    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)
Ans-(1)

10. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures:                            Answer Figures:
    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)
Ans-(3)
11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Police          2. Punishment             3. Crime          4. Judge           5. Judgement  
A.        3, 1, 2, 4, 5     
B.        1, 2, 4, 3, 5
C.        5, 4, 3, 2, 1     
D.        3, 1, 4, 5, 2
Ans-D

12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Tree             2. Seed                        3. Flowers       4. Fruit                        5. Plant           
A.        5, 2, 1, 3, 4     
B.        2, 5, 1, 4, 3
C.        2, 5, 1, 3, 4     
D.        2, 5, 3, 1, 4
Ans-C

Questions(13-15). Read the paragraph and answer the question that follows.
13. Senators from urban areas are very concerned about assuring that there will be funding for a new international airport. Senators from rural areas refuse to fund anything until money for agricultural subsidies is appropriated. If the legislature funds these two programs, on which of the following could they spend the rest of the money?
A.        the school music program and national radio
B.        hurricane preparedness
C.        harbor improvements and the school music program
D.        small business loan program
E.         national radio and senate office building remodelling
Ans-A

14. If the legislature decides to fund the agricultural subsidy program, national radio, and the small business loan program, the only other single program that can be funded is
A.        hurricane preparedness.
B.        harbor improvements.
C.        school music program.
D.        senate office building remodeling.
E.         international airport.
Ans-D

15. Five cities all got more rain than usual this year. The five cities are: Last Stand, Mile City, New Town, Olliopolis, and Polberg. The cities are located in five different areas of the country: the mountains, the forest, the coast, the desert, and in a valley. The rainfall amounts were: 12 inches, 27 inches, 32 inches, 44 inches, and 65 inches.
* The city in the desert got the least rain; the city in the forest got the most rain.
* New Town is in the mountains.
* Last Stand got more rain than Olliopolis.
* Mile City got more rain than Polberg, but less rain than New Town.
* Olliopolis got 44 inches of rain.
* The city in the mountains got 32 inches of rain; the city on the coast got 27 inches of rain.

Q. Which city got the most rain?
A.        Last Stand
B.        Mile City
C.        New Town
D.        Olliopolis
E.         Polberg
Ans-A

16.Here are some words translated from an artificial language.
tamceno means sky blue
cenorax means blue cheese
aplmitl means star bright
Which word could mean "bright sky"?
A.        cenotam          
B.        mitltam
C.        raxmitl
D.        aplceno
Ans-B

17. Here are some words translated from an artificial language.
granamelke means big tree
pinimelke means little tree
melkehoon means tree house
Which word could mean "big house"?
A.        granahoon      
B.        pinishur
C.        pinihoon         
D.        melkegrana
Ans-A

18. Which word does NOT belong with the others?
A.        tulip    
B.        rose
C.        bud     
D.        daisy

Ans-C

19. Which word does NOT belong with the others?
A.        unimportant    
B.        trivial
C.        insignificant   
D.        familiar
Ans-D

20. Which word does NOT belong with the others?
A.        book   
B.        index
C.        glossary          
D.        chapter
Ans-A

21. Find the statement that must be true according to the given information.
Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.
A.        Erin's parents like birds better than they like dogs.
B.        Erin does not like birds.
C.        Erin and her parents live in an apartment.
D.        Erin and her parents would like to move.
Ans-C

22. Find the statement that must be true according to the given information.
When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they'd heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice.
A.        Maya and Julian take beach vacations every year.
B.        The spa is overpriced.
C.        It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.
D.        Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.
Ans-D

23. Study the following pie-chart and the table and answer the questions based on them.
Proportion of Population of Seven Villages in 1997
Village             % Population Below Poverty Line
     X                            38
     Y                            52
     Z                             42
     R                            51
     S                             49
     T                             46
     V                            58

I. The ratio of population of village T below poverty line to that of village Z below poverty line in 1997 is:
A.        11 : 23
B.        13 : 11
C.        23 : 11
D.        11 : 13
Ans-C

II. If the population of village R in 1997 is 32000, then what will be the population of village Y below poverty line in that year?
A.        14100 
B.        15600
C.        16500 
D.        17000
Ans-B

III. If in 1998, the population of villages Y and V increase by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages, then find the population of village V below poverty line in 1998, given that the population of village in 1997 was 30000.
A.        11250 
B.        12760
C.        13140 
D.        13780
Ans-B

24. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?
A.        Brother           
B.        Uncle
C.        Cousin
D.        Father
Ans-D

25. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?
A.        M - N x C + F
B.        F - C + N x M
C.        N + M - F x C
D.        M x N - C + F
Ans-D

26. Pointing towards a girl, Abhisek says, "This girl is the daughter of only a child of my father." What is the relation of Abhisek's wife to that girl?
A.        Daughter        
B.        Mother
C.        Aunt   
D.        Sister
Ans-B

27. Anupam said to a lady sitting in a car, "The only daughter of the brother of my wife is the sister-in-law of the brother of your sister." How the husband of the lady is related to Anupam?
A.        Maternal uncle           
B.        Uncle
C.        Father 
D.        Son-in-law
Ans-D

28. question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.
Question: How much was the total sale of the company ?
Statements:
   1. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
   2. This company has no other product line.
A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C.        Either I or II is sufficient
D.        Neither I nor II is sufficient
E.         Both I and II are sufficient
Ans-E

29. A song always has
A.        Word  
B.        Chorus
C.        Musician         
D.        Tymbal
Ans-A

30. My ten years old niece is taller than my twelve years old son:
A.        Always           
B.        Never
C.        Often  
D.        Sometimes
Ans-D

Section-B- Verbal Ability

1. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?
There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only
A.        initials 
B.        signatures
C.        pictures           
D.        middle names
E.         No correction required
Ans-A

2. Choose the correct meaning of proverb/idiom,
To drive home
A.        To find one's roots     
B.        To return to place of rest
C.        Back to original position        
D.        To emphasise
E.         None of these
Ans-D

3. choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Who is creating this mess?
A.        Who has been created this mess?
B.        By whom has this mess been created?
C.        By whom this mess is being created?
D.        By whom is this mess being created?
Ans-D

4. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
They greet me cheerfully every morning.
A.        Every morning I was greeted cheerfully.
B.        I am greeted cheerfully by them every morning.
C.        I am being greeted cheerfully by them every morning.
D.        Cheerful greeting is done by them every morning to me.
Ans-B

5. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to his father, "Please increase my pocket-money."
A.        He told his father, "Please increase the pocket-money"
B.        He pleaded his father to please increase my pocket money.
C.        He requested his father to increase his pocket-money.
D.        He asked his father to increase his pocket-money
Ans-C

6. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"
A.        The little girl said to her mother that the sun rose in the East.
B.        The little girl asked her mother if the sun rose in the East.
C.        The little girl said to her mother if the sun rises in the East.
D.        The little girl asked her mother if the sun is in the East.
Ans-B

7. Select the pair which has the same relationship.
THRUST:SPEAR
A.        mangle:iron    
B.        scabbard:sword
C.        bow:arrow      
D.        fence:epee
Ans-D

8. Select the pair which has the same relationship.
CORPOREAL:SPIRITUAL
A.        mesa:plateau   
B.        moron:savant
C.        foreigner:immigrant   
D.        pedagogue:teacher
Ans-B

9. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.
Then
P :        it struck me
Q :       of course
R :       suitable it was
S :        how eminently
The Proper sequence should be:
A.        SPQR 
B.        QSRP
C.        PSRQ 
D.        QPSR
Ans-C

10. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.
I read an advertisement that said
P :        posh, air-conditioned
Q :       gentleman of taste
R :       are available for
S :        fully furnished rooms
The Proper sequence should be:
A.        PQRS 
B.        PSRQ
C.        PSQR 
D.        SRPQ
Asn-B

11. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.
A.        I could not put up in a hotel
B.        because the boarding and lodging charges
C.        were exorbitant
D.        No error.
Ans-A

12. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.
A.        If you lend him a book          
B.        he will lend it to some one else
C.        and never you will get it back.           
D.        No error.
Ans-C

13. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.
EMBEZZLE
A.        Misappropriate           
B.        Balance
C.        Remunerate    
D.        Clear
Ans-A

14. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.
EXODUS
A.        Influx 
B.        Home-coming
C.        Return
D.        Restoration
Ans-A

15. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
A style in which a writer makes a display of his knowledge
A.        Pedantic         
B.        Verbose
C.        Pompous        
D.        Ornate
Ans-A

Questions(16-20) -Read the paragraph and answer the questions that follows
Nationalism, of course, is a curious phenomenon which at a certain stage in a country's history gives life, growth and unity but, at the same time, it has a tendency to limit one, because one thinks of one's country as something different from the rest of world. One's perceptive changes and one is continuously thinking of one's own struggles and virtues and failing to the exclusion of other thoughts. The result is that the same nationalism which is the symbol of growth for a people becomes a symbol of the cessation of that growth in mind. Nationalism, when it becomes successful sometimes goes on spreading in an aggressive way and becomes a danger internationally. Whatever line of thought you follow, you arrive at the conclusion that some kind of balance must be found. Otherwise something that was good can turn into evil. Culture, which is essentially good become not only static but aggressive and something that breeds conflict and hatred when looked at from a wrong point of view. How are you find a balance, I don't know. Apart from the political and economic problems of the age , perhaps, that is the greatest problem today because behind it there is tremendous search for something which it cannot found. We turn to economic theories because they have an undoubted importance. It is folly to talk of culture or even of god. When human beings starve and die. Before one can talk about anything else one must provide the normal essentials of life to human beings. That is where economies comes in. Human beings today are not in mood to tolerate this suffering and starvation and inequality when they see that the burden is not equally shared. Others profit while they only bear the burden.

16. Suitable title for this passage can be
A.        Nationalism breeds unity
B.        Nationalism - a road to world unity
C.        Nationalism is not enough
D.        Nationalism and national problems
Ans-C

17. Negative national feeling can make a nation
A.        selfish 
B.        self-centred
C.        indifferent      
D.        dangerous
Ans-B

18. The greatest problem in the middle of the passage refers to the question
A.        how to mitigate hardship to human beings
B.        how to contain the dangers of aggressive nationalism.
C.        how to share the economic burden equally
D.        how to curb international hatred
Ans-B

19.  Others' in the last sentence refers to
A.        other people   
B.        other nations
C.        other communities      
D.        other neighbours
Ans-A

20. Aggressive nationalism
A.        breeds threat to international relations
B.        leads to stunted growth
C.        endangers national unity
D.        isolates a country
Ans-D

Questions(21-25) -Read the paragraph and answer the questions that follows
Sometimes we went off the road and on a path through the pine forest. The floor of the forest was soft to walk on; the frost did not happen it as it did the road. But we did not mind the hardness of the road because we had nails in the soles and heels nails bit on the frozen ruts and with nailed boots it was good walking on the road and invigorating. It was lovely walking in the woods.

21. We did not mind the hardness of road because
A.        we had nailed boots on          
B.        it was good walking on the road
C.        the walk was refreshing         
D.        the nails bit on the frozen roads
Ans-A

22. We found great joy on account of
A.        wearing nailed boots
B.        the good long walk on the road
C.        walking occasionally through the forest
D.        walking on frost with nailed boots on
Ans-D

23. Sometimes we walked through the pine forest as
A.        the path was unaffected by the frost
B.        it was good walking with nails in the boots
C.        the walks was invigorating
D.        it was sheer joy to walk in the forest
Ans-A

24. The floor of the forest was soft because
A.        the forest did not harden it on account of trees
B.        the travellers were wearing boots
C.        the shoes had nails on their sole and heel
D.        they enjoyed walking in the woods
Ans-A

25. 'Frozen nuts' means
A.        very cold roads
B.        wheel marks in which frost had become hard
C.        the road covered with frost
D.        hard roads covered with snow
Ans-C
Practice CTS fully solved sample placement papers with answers and explanation